kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Popino prase - letnji problem na šetelištu

Prase koje je okupiralo beogradske parkove i šetališta zadaje prave muke kako ljubimcima, tako i njihovim vlasnicima i veterinarima. Naravno, nije reč o odbeglim životinjama iz zološkog vrta, niti o izgubljenim neobičnim kućnim ljubimcima. Reč je o običnoj, prostoj livadskoj biljčici koja nema nikakve zle namere prema vašem psu. To što je izuzetno neprijatna u bliskim susretima jeste jedna sasvim druga priča.

Do sada ste već prepoznali popino prase, biljku iz porodice trava, koja u ovo doba godine doživljava punu ekspanziju. Kao i mnoge druge biljke, seme formira u obliku klasa. Međutim, zbog specifične građe, klas veoma lako probija kožu, naročito između jastučića šapa, na prstima i ređe na stomaku. Često se može naći u uhu i to prvenstveno kod pasa sa dugačkim ušima. Uglavnom su pogođeni koker-španijeli, ali ni druge rase nisu pošteđene. Uostalom, većini vlasnika se diže kosa na glavi na sam pomen popinog praseta, specijalno ako su već imali iskustva s njim.

popino prase

Zašto je popino prase takav problem?

Tvrdoća klasa koja omogućava da probije kožu omogućava i da se, manje-više, nesmetano kreće kroz tkivo ispod kože. Tako može da stigne veoma daleko od mesta ulaska, da pređe i od 10 do 20 centimetara duž noge ili da uđe duboko u ušni kanal. Tada organizam reaguje kao na svako drugo strano telo, pa dolazi najpre do procesa lokalnog zapaljenja.

Koji su simptomi koje ćete primetiti?

Prvo ako je u pitanju šapa, to je svakako crvenilo i otok na mestu penetracije, a bol će se manifestovati hramljanjem pogođenog ekstremiteta. Pas je nervozan i često liže pogođeno mesto. Ako je popino prase u ušnom kanalu, pas će iznenada i neprestano da trese glavom, čak i pri najblažem kontaktu sa uhom.

Problem će se jedino rešiti i svi simptomi nestati u veoma kratkom roku ako se strano telo izvadi. Naravno, u zavisnosti od njegove lokalizacije, dužine trajanja procesa i temperamenta samoga psa, u nekim slučajevima je poželjna opšta anestezija. Ako je popino prase uspešno izvađeno, uz nekoliko dana terapije lekovima, simptomi nestaju, rane zarastaju, hramanje i trešenje glavom prestaju, a vaš ljubimac će opet biti srećan.