kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Ako živite na spratu, pripazite na mačku! - savet

Ako živite na spratu i imate mačku u stanu, obavezno pripazite. Jer, mačke su te koje večito treniraju i proveravaju svoje lovačke sposobnosti do krajnjih granica. Šta se dešava kada pogreše? Kada se greška pojavi na ormanu ili kauču - sigurno da nije strašno. Međutim, vratolomije na prozoru, krovu ili terasi mogu biti fatalne. I sam se iznenadim na kakve smo sve situacije nailazili. Skoro su nam se javili preplašeni vlasnici persijanca starog sedam meseci: mače je skakalo po terasi na šestom spratu, izgubilo ravnotežu i palo. Mače je, na svoju sreću, imalo samo kontuziju glave, bez slomljenih kostiju!

zastita macke na spratu

Najčešće vrste povreda koje smo sretali jesu prelomi jedne ili obe butne kosti zbog dočekivanja na zadnje noge prilikom pada, kao i prelomi donje vilice ako je pad bio na glavu. Prelomi drugih kostiju uglavnom nastaju na druge načine. Naravno, na iznenađenje vlasnika, hirurške procedure za stabilizaciju preloma se ne izvode odmah, već kroz nekoliko dana pošto se stabilizuju sve vitalne funkcije, jer prelom nikako nije važniji od života.

Mačke su izuzetno spretne, ali ponekad, zbog previše samopouzdanja, nastaje problem. Treba pomenuti i jednu neobjašnjivu reakciju mačaka prilikom selidbe u drugi ambijent. U nekoliko slučajeva mačke su se u novom stanu na višim spratovima mislile da su i dalje u prizemlju, pa su iskočile kroz prozor koji se nalazio na petom spratu.

Jedno od obrazloženja jeste da se mačke vezuju za teritoriju što predstavlja razliku u odnosu na pse koji se vezuju za vlasnika. Ali je to i pitanje navike za ljubimca koji je naučio da slobodno kretanje po svojoj teritoriji.