kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Dolazak šteneta ili mačeta u novu porodicu je veliki događaj za obe strane, stoga novi vlasnici moraju biti pripremljeni na to šta ih sve čeka u narednom periodu. Najčešće dileme i nejasnoće nastaju u vezi preventivnih tretmana kojima se životinja podvrgava u prvim mesecima života, kao i u vezi sterilizacije i kastracije. Ono kroz šta će svaki vlasnik proći u tom prvom periodu su tretmani portiv crevnih parazita (dehelmintizacija), vakcinacija protiv zaraznih bolesti, vakcinacija protiv besnila i mikročipovanje, kao i redovan tretman protiv buva i krpelja.

DEHELMINTIZACIJA

dehelmintizacija

Ovo je tretman sa kojim se najranije počinje već od druge nedelje starosti, ponavlja se na svake dve do tri nedelje do navršenih četiri meseca. Nakon pravilno izvedenog primarnog tretmana potrebno je da čistite svoje ljubimce od crevnih parazita na svaka 3 meseca tokom celog života. Lekovi za dehelmintizaciju postoje u obliku paste, tableta i kao rastvori za jako male štence.

VAKCINACIJA

vakcinacija

Pravilno i u pravo vreme izvedena vakcinacija je jedan od osnovnih preduslova zdravlja  Vašeg ljubimca. Ovim tretmanom štitite ljubimca od izuzetno opasnih virusnih bolesti koje u ovom uzrastu mogu biti pogubne njih. Kada se jednom postigne odgovarajući stepen imuniteta godišnjom vakcinacijom se održava.Program vakcinacije:

Mačići – prvu vakcinu protiv zaraznih bolesti dobijaju sa 8 nedelja života, a zatim i revakcinu nakon 4 nedelje.

Štenci – prvu vakcinu protiv zaraznih bolesti dobijaju sa 6-8 nedelja života, a zatim  dve revakcine u razmaku od 3 nedelje.

Vakcinacija protiv besnila i mikročipovanje sleduje u uzrastu od 4 meseca. Nakon toga se i psi i mačke vakcinišu protiv zaraznih bolesti i besnila jednom godišnje tokom celog života.

TRETMAN PROTIV BUVA I KRPELJA

tretman protiv buva

Buve i krpelji mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem kako za mlade tako i za starije živorinje. Buve svojiim prisustvom uznemiravaju životinju i izazivaju intenzivan svrab koji pored uticaja na kvalitet života može da dovede do problema sa kožom i dlakom. Krpelji su opasni jer prenose više bolesti koje su izuzetno opasne za zdravlje Vašeg ljubimca, tim pre što neke od njih imaju hroničan tok i teške su za dijagnostikovanje.

Štenci i mačići mlađi od 8 nedelja mogu se tretirati praškom protiv buva, oni stariji od 8 nedelja i teži od 2 kg mogu se tretirati brojnim proizvodima protiv buva i krpelja na tržištu. Važno je napomenuti da bez obzira na izbor preparata, ritam aplikacije je ono što je najbitnije u primeni ovih preparata. Većina njih (izuzev ogrlica) se aplikuje jednom u 4 nedelje kako bi se postigao efekat. Treba uzeti i u obzir to da se izgubila takozvana sezonalnost pojave buva i krpelja, pa je noephodno da Vaš ljubimac ima zaštitu tokom cele godine.

MIKROČIPOVANJE

mikrocipovanje 2

Mikročipovanje je način obeležavanja ljubimaca, prilikom kojeg se životinji pod kožu unosi mali implant koji na sebi sadrži jedinstvene brojeve koji od tog momenta postaju lični broj Vašeg ljubimca. Taj broj je moguće očitati u svakoj veterinarskoj ambulanti ukoliko se Vaš ljubimc izgubi, I pretragom u centralnoj bazi se dolazi do podataka o vlasniku. MIkročipovanje je značajno i zbog toga što bez te procedure Vaš ljubimc ne može da napusti zemlju, tj. putuje sa Vama.

Otrovne biljke za ljubimce

Psi i mačke su po prirodi radoznale životinje, naročito dok su mladi. Tada svet oko sebe upoznaju njuškanjem i grickanjem svega što vide. Sobne ili baštenske biljke, pa čak i dekorativno suvo cveće, mogu biti savršena „igračka“, zbog koje će dovesti život u opasnost. Naime, samo mali broj vrsta ukrasnog bilja nije štetan za ljubimce.

Pročitaj ceo članak

Opadanje dlake kod kućnih ljubimaca

Krzno životinja ima nekoliko vitalnih funkcija: pruža zaštitu od parazita, izoluje kožu od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine, sprečava gubitak tečnosti iz organizma regulacijom telesne temperature, itd. Ukoliko su suočene sa opasnom situacijom, životinje luče adrenalin, koji izaziva nakostrešenost dlake.

Pročitaj ceo članak

Putovanje sa ljubimcem u inostranstvo

Za putovanje u zemlje koje nisu u Evropskoj Uniji neophodno je da su pas ili mačka vakcinisani najmanje 15 dana pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti.Ukoliko jedinka nije bila obeležena pri vakcinaciji protiv besnila  neophodno je i to obaviti.

Pročitaj ceo članak