kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Problemi zuba kod kunica i zeca

Kunić ima 28 stalnih zuba. Sekutići su dugi zubi i lako dostupni za pregled. Karakteristično je da postoji jedan par donjih i dva para gornjih sekutića.Predkutnjaci i kutnjaci nalaze se duboko u usnoj šupljini i nisu lako vidljivi. Njihovi zubi neprekidno rastu tokom života; gornji zubi rastu oko 2 mm, a donji oko 2,4 mm nedeljno.

Normalni zubi kod kunića

Problemi se mogu razviti i na prednjim (sekutićima) i na zadnjim zubima (predkutnjaci i kutnjaci). Prve je lako uočiti, dok je za pregled zadjih zuba potrebno korišćenje posebnog instrumenta. Često se kunić mora i anestezirati kako bi se stekao potpun uvid u sve zube.Česti znaci dentalnih problema su: gubitak težine, lučenje prevelike količine pljuvačke, škrgutanje zubima, gnojni iscedak iz oka i nosa, delomičan ili potpun prestanak hranjenja, gastrointestinalni problemi i letargija.

Loša ishrana je glavni uzrok problema, a značajan uticaj ima i genetika. Veliki broj kunića je hranjen paletama koje su energetski bogate, ali siromašne vlaknima, vitaminima i mineralima naročito kalcijumom i vitaminom D, koji su svakako presudni za rast zuba i kosti ( jer kost oko zuba omekša i dovodi do nepravilnog rasta i trošenja zuba).

Lečenje: deo problema sa zubima može se jednostavno rešiti (prerasli sekutići), dok ostali dugotrajnijom terapijom ili hirurgijom (apsces korena zuba).Prerasli sekutići se redovno skraćuju, ponekad svakih 2-3 nedelje.Za taj rutinski zahvat kunića nije potrebno sedirati.Svakako je poželjno napraviti i rendgenski nalaz glave kod sumnje na probleme sa zubima.

Prevencija je važna kao i lečenje bolesti, ako ne i važnija. Kunići jedu selektivno, odnosno ako im se ponudi različita hrana konzumiraće ono što im se više sviđa. Po pravilu jedu onu hranu koja je bogatija energijom (gotova hrana), a manje svoju prirodnu hranu (seno, trave...) koja je bolji izvor esencijalnih vitamina i minerala i što je važno deluju abrazivno ( na tošenje zuba) Izlaganje sunčevoj svetlosti uvek pozitivno utiče na zdrav rast i razvoj zuba, kao i kosti, naime povišena aktivnost vitamina D postiče metabolizam kalcijuma.