kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Mali zmaj u kući - iguana

U poslednje vreme su sve popularniji neobični kućni ljubimci. Prelepe i na prvi pogled zastrašujuće životinje, iguane su vrsta gmizavaca, te je za njihovo držanje neophodno ispuniti mnogobrojne uslove. Mi se nećemo baviti načinom uzgajanja, ali ćemo ukazati na jedan veoma čest problem. To je "absces mandibule" ili lokalizovano gnojno zapaljenje donje vilice.

iguana

Vlasnici prvo primete otok ispod usta. Veličina otoka zavisi od dužine trajanja procesa, drugi simptom je posledica otoka, a to je smanjen apetit ljubimca. Za absces je karakteristično da se pojavljuje na jednoj strani (ili levoj ili desnoj) i to je osnovna klinička razlika između drugih procesa koji mogu imati tumorozni karakter. Uzrok ovog gnojnog oboljenja su bakterije dospele sa kandži prilikom češanja iguane. Kroz ozleđenu kožu na vratu infekt prodre u tkivo i počinje proces umnožavanja.

Vremenom se proces razvija i poprima veće razmere, tako da od veličine lešnika može porasti do veličine oraha. Zbog specifičnosti vrste preporučuje se hirurška intervencija, koja podrazumeva potpunu eliminaciju abscesa. Ova hirurška intervencija se izvodi u opštoj anesteziji koja je neophodna zbog pacijenta, ali sama anesteziološka procedura je zahtevnija u odnosu na druge vrste jer su gmizavci hladnokrvni organizmi. Posle izvedenog zahvata i postoperativne terapije do potpunog ozdravljenja dolazi za desetak dana.

Za sve one koji nisu imali kontakta sa iguanom, savetujemo da ih se ne plašite jer ne mogu da vas ugrizu (umesto zuba imaju rožne ploče), a odrasli primerci mogu da imaju dužinu i 1,5 metara i veoma snažan rep.U bliskom kontaktu najgore što može da vam se desi jeste da vas samo ogrebe.