kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Vakcinacija

ambulanta tommy mackaSavremen pristup u veterini podrazumeva redovne mere preventive kao prvu odbranu od teških zaraznih bolesti. Ove bolesti karakteriše teško stanje i neizvestan tok lečenja, a za preventivu dovoljna je samo redovna vakcinacija.
Kod pasa to su bolesti štenećak, parvoviroza, infektivni hepatitis, zarazni kašalj i leptospiroza, a kod mačaka panleukopenija, mačija kijavica i mačija leukemija... više o mačijoj leukemijii. Zakonom je propisana vakcinacija protiv besnila, bolesti koja ujedom može da se prenese na čoveka.


Vakcinaciju psa ili mačke protiv infektivnih bolesti, potrebno je obaviti još dok je Vaš ljubimac štene i to sa 6 nedelja, 9 i 12 nedelja, a ukoliko je u pitanju mače sa 8 i 12 nedelja. Vakcinaciju treba ponoviti svake godine, jednom godišnje, kako bi Vaš ljubimac bio potpuno zaštićen od ovih opasnih bolesti. Vakcinacija protiv besnila obavlja se kod pasa i mačaka starosti od 4 meseca, a revakcinacija se vrši na svakih godinu dana.

U ambulanti Tommy možete izvršiti i trajno miročipovanje Vašeg ljubimca. Mikročip se aplikuje pod kožu leve strane vrata i ima jedinstven broj za svaku životinju. Pri aplikacciji mikročipa Vaš ljubimac se upisuje u specijalan program u kome se navodite Vi kao njegov vlasnik. Pristup programu imaju svi vetrinari , ako se dogodi da se Vaš ljubimac izgubi, a neko ga pronađe i odvede u najbližu veterinarsku ambulantu, veterinar može za kratko vreme doći do podataka vlasnika i odmah ga može kontaktirati.
Postoje određeni periodi godine kada su na šetalištima prisutni brojni paraziti poput krpelja, koji veoma često u sebi nose prouzrokovače bolesti kao što su Babezioza ...više o Babeziji  ili Erlihioza. Ove bolesti su veoma opasne, a mi ćemo Vam preporučiti najbolju zaštitu za Vašeg ljubimca od pomenutih parazita. Pored krpelja, na koži psa ili mačke mogu se naći i buve, koje mogu “ napasti” Vašeg ljubimca u bilo kom periodu godine. Kod nas je moguće izvršiti zaštitu Vašeg mezimca od ovih ektoparazita.
Postoji još jedna vrsta parazita koji parazitiraju u crevima Vaših ljubimaca i oni se jednim imenom nazivaju endoparaziti. Ova grupa parazita može veoma lako parazitirati i u organizmu ljudi, zato je zaštita Vašeg ljubimca od ovih uzročnika od višestrukog značaja. Zato naša ambulanta vrši pravovremenu zaštitu Vašeg ljubimca od endoparazita, kao i adekvatnu edukaciju Vas kao vlasnika.
Ukoliko Vaš ljubimac ima određena hronična oboljenja koja se moraju tretirati na poseban način, a zahtevaju i određene promene u ishrani, mi ćemo Vam preporučiti adekvatnu dijetu, koja podrazumeva posebnu veterinarsku, gotovu hranu.