kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Sterilizacija

Sigurno se pitate čemu sve to? Večita dilema među vlasnicima okupljenim u parku pored svojih milih četvoronožaca. Zašto da uskraćujete svojim ljubimcima reproduktivne sposobnosti i prirodni libido? Ako ste odgajivač, apsolutno ste u pravu ako ste protiv. Ali, preostali, brojniji, deo populacije koji svog ljubimca doživljava kao člana porodice i ne vidi sebe kao poznatog odgajivača trebalo bi da razmisli o sterilizaciji.

Sterilizacija podrazumeva hirurski zahvat pri kome se odstranjuju materica i jajnici Vase ljubimice, dok kastracija podrazumeva hirurski zahvat pri kome se uklanjaju testisi kod muzjaka, a time se postize i prestanak lucenja testosterona, muskog polnog hormona odgovornog za, pomalo agresivno i cudno ponasenje Vaseg ljubimca.

sterilizacija pasa ambulanta tommy

Koje su pozitivne strane sterilizacije ako imate ženku psa? Kao prvo, vaša ljubimica će mnogo lakše podneti proceduru kada je potpuno zdrava. Drugo, eleminišete brojne probleme koji idu uz teranje, rešavate se pratnje zaljubljenih komšijskih pasa ili mogućeg neželjenog parenja. Treće, kao važan medicinski aspekt, sterilizacijom se smanjuje verovatnoća pojavljivanja tumora mlečne žlezde u kasnijim godinama života.

Statistika je pokazala da 99 % kuja sterilisanih pre prvog teranja ne dobija tumor mlečne žlezde. Najveći broj tumora mlečne žlezde spada u grupu tzv. hormon zavisnih tumora, odnosno na njihov rast utiču hormoni jajnika. Nažalost, ovi tumori su najčešće maligni. Četvrto, ako ste sterilisali svoju ljubimicu, nećete se upoznati sa ozbiljnim oboljenjem koje se naziva piometra. Piometra je gnojno zapaljenje materice, a razlog nastanka ovog oboljenja je disbalans ženskih polnih hormona estrogena i progesterona. Frenkvenca ovog oboljenja kod nas je, nažalost, dosta velika. Jedina terapija je uklanjanje materice, jer lekovi ne mogu da deluju pošto je ispunjena gnojem. Takva operacija nosi veći rizik za pacijenta. Pojavljivanje piometre je u povećanom riziku kod kuja koje su starije od četiri godine, a nisu sterilisane, a ni parene.

sterilizacija macaka ambulanta tommy

Ako ste ljubitelj mačaka i imate ženku, dobro ste upućeni šta znači teranje kod mačke - neprestano mjaukanje i nespavanje po nekoliko dana. Nakon toga sledi određena pauza i onda sve iz početka. Ženke, normalno, imaju nekoliko teranja godišnje, s tim da prilikom držanja u stanu, zbog promene ambijetalnih uslova, taj broj zna da bude mnogo veći. A nisu retki slučajevi vezanih teranja sa samo nekoliko dana pauze, što je posledica cistične degeneracije jajnika. Takođe, postoji zabluda kod ljudi koji su se opredelili za sterilizaciju ali veruju u stav iz 70-ih godina da je neophodno da se njihova ljubimica najpre pari, a nakon odgajanja mladih - steriliše. Sa stanovišta veterinarske medicine, ova teorija nema apsolutno nikakvog osnova.

Postavlja se pitanje kada može najranije da se izvrši sterilizacija? U zemljama naprednijim od naše - sa navršenih šest meseci kod mačaka i kod kuja. U Velikoj Britaniji čak postoji propis da je sterilizacija obavezna ukoliko će zivotinja (mače ili štene) biti iskljucivo kucni ljubimac. Veoma često se vrši pre pojave prvog estrusa (teranja), pa se naziva prepubertalna sterilizacija...sterilizacija na boku kod mačke

Sterilizacija ženke ne utiče na promenu u ponašanju, za razliku od kastracije. S obzirom da muški polni hormone moduliraju ponašanje svaka promena kolicine testosterone menja karakteristično ponašanje mužjaka. Eliminacijom testisa prekida se proizvodnja testosterona, koji utiče na promenu u socijalnom aspektu, što se različito manifestuje u zavisnosti od vrste. Tako kod mačora ubrzo prestaje neprijatno obeležavanje teritorije i borba sa ostalim pripadnicima istog pola koje nekada znaju da budu jako surove . Kod mužjaka psa prestaje zainteresovanost za ženke koje su u teranju, tako da se više neće desiti da Vam pobegne ili nestane zaslepljen ženkom iza koje paradira čopor mužjaka, kada je zasigurno prisutno međusobno nadmetanje snage.

Tekst je objavljen u PET Magazinu (magazinu za ljubitelje životinja) i dnevnim novinama Glas javnosti.