kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Saznajte sve o PIROPLAZMOZI!

Piroplazmoza je bolest čiji je prenosnik krpelj. S obzirom na to da se radi o podmukloj bolesti, neophodno je precizno ukazati na koji način se ona manifestuje. Takođe, važno je napomenuti da se simptomi moraju dobro upoznati, jer na taj način vlasnici mogu spasiti život svom psu. Prethodno navedeno posebno akcentujemo, jer je zabeležen veliki procenat smrtnosti kada je ova bolest u pitanju, zbog toga što vlasnici ne prepozanju simptome i ne dovedu svoje ljubimce na vreme.

Piroplazmoza je parazitska bolest koju prenosi krpelj. On putem svoje pljuvačke unosi u organizam zaražene životinje protozou babeziu kanis koja nastavlja put kroz organizam kroz crvena krvna zrnca.To je razlog zbog kojeg piroplazmozu možete naći i pod nazivom babezioza. Da bi parazit zarazio psa ovom protozoom neophodno je da sisa krv između 12 i 24 sata. Važno je napomenuti da se radi o bolesti koja je prisutna cele godine, tako da je neophodna konstantna pažnja i zaštita ljubimca.

piroplazmoza ambulanta tommy.png1

Simptomi bolesti

Dakle, kao što smo naveli, ova protozoa se vrlo brzo i lako širi po telu preko crveniih krvnih zrnaca, čija je funkcija da doprema kiseonik u ćelije organizma. Babezia kanis polako uništvava krvna zrnca, te ih na taj način onesposobljava da obavljaju svoju osnovnu funkciju, pa ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika. Simptomi koji se javljaju kao posledica takvog delovanja parazita su umor, bezvoljnost, malaksalost, bledilo..

Piroplazmoza je takođe praćena visokom temperaturom, tamnom bojom mokraće, a ponekada se čak može javiti i prisustvo krvi u izmetu.

Dijagnostika i lečenje

Najpouzdaniji i najprecizniji način da se ustanovi prisutstvo babezie kanis u organizmu jeste laboratorijska analiza. Pod mikroskopom se u razmazu krvi mogu jasno videti crvena krvna zrnca koja su napadnuta ovim parazitom. Nakon što je ustanovljeno da je u pitanju piroplazmoza, neophodna je terapija koja će uključivati lek koji ubija ovog parazita.

Preporučuje se i povećan unos vitamina, kako bi se omogućio lakši oporavak i pospešio imunitet. Neretko se u terapiju uključuju i antiobiotici kako bi se sprelčio nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija.

piroplazmoza ambulanta tommy.png2

Preventiva
Kada su u pitanju paraziti i bolesti koje oni mogu preneti na ljubimce, najbolji savet je da vaše ljubimce štitite, i to ne samo kada su visoke temperature, već preko cele godine. Nećemo preterati ako kažemo da je zaštita protiv krpelja obavezna. Budući da postoji veliki broj sredstava koja su razvijena u ovu svrhu, zaštita ljubimaca ne bi trebalo da bude problem.