kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Ulkus rožnjače - povreda oka

Ne znam koliko je ovo oboljenje često kod ljudi, ali zasigurno znam da se veoma često pojavljuje kod pasa, mačaka i nestručno tretiranih životinja. S obzirom da se zabrinuti vlasnici uvek raspituju, a savete olako prihvataju i uz pomoć svojih saznanja iz humane medicine ne tako često dovedu do katastrofe. Ovo je primer kako je prelepi bokser posle jednonedeljne terapije ostao bez oka. Naime, naizgled bezazlene i široko upotrebljavane univerzalne kapi za oči i uši često se koriste u terapiji pasa i mačaka bez pregleda veterinara. Ove kapi su predviđene za terapiju oka u humanoj medicini i sadrže kortikosteroidnu komponentu koja je kod jednog broja oboljenja u veterinarskoj oftalmologiji nepoželjna i kontraindikovana.

ulcus_roznjace

Jedna od najčešćih kontraidikacija jeste ulkus rožnjače jer ne dovodi do regeneracije, već vodi ka potpunoj destrukciji oka. Vlasnici boksera su primetili da njihov ljubimac suzi na jedno oko, pa su se odlučili za odlazak u apoteku. Posle nekoliko dana su primetili da su da je oko prestalo da suzi, ali da je postalo zamućeno i da ga pas stalno češe jednom šapom.

Ulkus rožnjače je veoma čest i kod mačaka, a posledica je njihovog međusobnog obračuna zbog teritorije ili ženke. Tada oštrom kandžom direktno naprave leziju na oku suparnika ili na njegovoj koži. Ove lezije se nekada teško uočavaju s obzirom da se nalaze na delu oka koji je normalno proziran, ali uz pomoć brzih testova lako se dijagnostikuju. Pored traumatskog, prisutni su i drugi uzroci ovog oboljenja kao što su infekcije virusima, bakterijama i gljivicama, a kod pasa i strana tela poput trna, popinog praseta i ostalih sitnih oštrih predmeta. Naročito predisponirane rase pasa su pekinezeri i mops rase kod kojih oči normalno prominiraju.

Lečenje ulcera ili defekta složen je proces jer rožnjača nije povezana sa krvotokom. Pri tom je dobro inervisana i kod oštećenja veoma bolna, što se kod životinja manifestuje trljanjem glave o pod ili trljanjem šapa po glavi. Činjenica da nije povezana sa krvotokom otežava njenu regeneraciju, te uz adekvatnu lokalnu i sistemsku terapiju posle dužeg vremena dolazi do sanacije ožiljnim tkivom koje je vidljivo kao beličasta tačka.

Teški slučajevi uleracije rožnjače zahtevaju hiruršku sanaciju, ako za to postoje preduslovi.