kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Hronična upala uha

Česti neželjeni stanovnici uha psa ili mačke su bakterije, gljivice i paraziti. Tok i dužina trajanja oboljenja zavisi od tipa uzročnika, dok je klinička manifestacija zapaljenja uha veoma slična za sve uzročnike. U uhu se može sresti sadržaj različite boje, konzistencije i mirisa. Nesrećna životinja obično češe uho ili, ako je zapaljenje dužeg karaktera pas ili mačka će povremeno da trese glavom, čak i pri najblažem kontaktu sa uhom.

hronicna_infekcija_uha psa

Tako se razlikuje zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala, srednjeg i unutrašnjeg uha. Životinje ne pokazuje znakove sistemske infekcije (pospanost, slabiji apetit) i ovo naizgled bezazleno oboljenje vlasnici često i ne primete, pa se kasnije obrate veterinaru. Ako se medikamentozno ne tretira zapaljenje uha, mogu nastati brojni problemi. Jedan, veoma čest problem, je i potpuno zatvaranje spoljašnjeg ušnog kanala proliferisanim tkivom.

Usled permanentne bakterijske infekcije oštećenja ćelija sluzokože uha se umnožavaju i vremenom zatvaraju kanal unutrašnjeg uha. Tada životinja ne čuje, može da pokazuje neurološke probleme kao besciljno kretanje u krug ili krivljenje glave, kada vlasnici padaju u očaj. Vlasnicima ova proliferacija tkiva često liči na tumor, kada nam se obraćaju da ga uklonimo. Nakon upoznavanja vlasnika sa ovim oboljenjem savetujemo hiruršku obradu ušnog kanala, koja se sastoji od uklanjanja ovih proliferata i resekcije.

Resekcija koja se izvodi do unutrašnjeg uha je najvažnija, jer će ona kasnije omogućiti potpunu ventilaciju uha i sprečiti dalju pojavu proliferata. Takođe, postoji predispozicija nekih rasa za ovo oboljenje, a to su psi koji imaju slabiju ventilaciju uha (spuštene uši), atopični psi (skloni alergijama) kao i kod životinja sa hroničnom infekcijom uha.