kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Displazija kukova kod psa

Medicina i tehnologija napreduju neverovatnom brzinom i ostajemo bez daha pred novim mogućnostima. Ugradnja veštačkog kuka kod ljudi je rutinska operacija, ali da li znate da se veštački kuk ugrađuje i kod pasa? Tokom usavršavanja na Univerzitetu u Barseloni prisustvovao sam na 15 operacija ove vrste za samo mesec dana. Svi su rađeni kod pasa koji su bolovali od različitih oblika displazije kuka.

Šta se podrazumeva pod ovom bolešću?

Najjednostavnije rečeno, to je nepravilan razvoj glave butne kosti i acetabuluma, a ispoljava se kao progresivni i teški artritis. Oboljenje je naslednog karaktera, jednako se javlja i kod mužjaka i kod ženki, a na pojavu utiču i drugi faktori, kao što je način ishrane i brzina rasta. Najčešće se javlja kod velikih rasa pasa: nemačkih ovčara, labradora, zlatnih retrivera, bernardinaca, ali se može javiti i kod manjih rasa pasa, i izuzetno i kod mačaka.

displazija kukova

Prvi simptomi se mogu javiti već od trećeg meseca starosti, ali se uglavnom javljaju između šestog i osmog meseca. Simptomi nisu specifični: otežano i ukočeno ustajanje i hodanje, bol pri penjanju uz stepenice, hromost zadnjih nogu, pas pravi kratke korake ili nalik na zečje skokove, javlja se bol u predelu kuka. Sigurna dijagnoza se postavlja isključivo rendgenološkim pregledom, najranije sa devet meseci, mada je sigurnije posle završetka rasta, sa 12 meseci, a kod velikih rasa sa 15 do 18 meseci.

Na snimku se vide promene oblika glave butne kosti. Postoje četiri stadijuma bolesti, gde se gubi pravilan okrugao oblik glave butne kosti, koja zavisno od stadijuma postaje najpre malo, a zatim više zaravnjena, pa oblika krova ili pečurke. Ovakav kuk je iščašen, zbog čega pas oseća bol, ne oslanja se na nogu, a može doći i do atrofije mišića.

Postavlja se pitanje da li se ovo oboljenje može izlečiti i iskoreniti?

S obzirom na to da je naslednog karaktera, trebalo bi uraditi detaljnu genetsku kontrolu, što je praktično nemoguće ili jednostavno ne treba dozvoliti da se obolele životinje pare. Zbog toga u Americi praktikuju rendgensko snimanje svih pasa sa navršenih dve godine i izdavanje potvrde da pas nije oboleo.

Nažalost, terapija lekovima nije moguća, ali se koriste analgetici kako bi se smanjio bol. U ovom slučaju, konsultujte veterinara jer psi ne podnose sve lekove kao ljudi, na primer brufen.

Terapija je isključivo hirurška, a na sreću našeg niskog standarda, postoje i druge metode osim ugradnje veštačkog kuka. Postoji više hirurških metoda, a zajedničko je da sve imaju visok procenat uspešnosti.