kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Poremećaji u razvoju kostnog sistema mladih pasa

O displaziji kukova kod pasa se jako mnogo zna; većina odgajivača i vlasnika koji uzgajaju rase sklonim ovom naslednom poremećaju je dobro upućena u izgled kliničke slike, dijagnostiku, terapiju i implikacije na budući uzgoj pasa sa ovim poremećajem. Postoji još nekoliko oboljenja lokomotornog sistema koji se mogu javiti kod mladih pasa u razvoju.

Displazija laktova (ED) je poremećaj u razvoju lakta kod mladih pasa velikih rasa; nekompatibilnost zglobnih površina u ovom vrlo složenom zglobu (građen je od tri kosti) dovodi do oštećenja hrskavice i posledične degeneracije zloba i razvoja osteoartritisa. Najviše su pogođeni retriveri i rotvajleri, ali se može javiti i kod ostalih pasmina. Znaci oboljenja se javljaju u uzrastu od pet do osam meseci; ono što vlasnici najčešće primete je, da pas manje ili više hramlje na jednu ili obe prednje noge, ili im se čini da je pas "ujutro malo ukočen".

bolesti kostiju

Vrlo često se poseta veterinaru odlaže u nadi da će pas "izrasti". Istina, većina ovih rasa je istovremeno sklona panosteitisu, poremećaju benignog karaktera u čijoj je osnovi promenjena mineralizacija kostiju usled brzog rasta. Kako bilo, ako pas jako hramlje ili hromost na istoj nozi traje duže od nekoliko dana, potrebno je psa odvesti na pregled. Intenzitet hromosti takođe ne sme da zavara; vrlo često psi koji imaju bilateralne promene (na oba lakta) hramlju manje nego oni koji imaju promene samo na jednom laktu.

Dijagnoza se postavlja rendgenskim pregledom; ako postoji realna sumnja na ovo oboljenje, potrebno je uraditi snimke oba lakta iz više projekcija, da bi se utvrdilo postojanje promena i njihov eventualni obostrani karakter. Postoje tri varijante ovog oboljenja - osteohondrits disekans (OCD), nesjedinjen ankonealni proces (UAP) i fragmentiran koronoidni proces (FCP).

Terapija zavisi od tipa promene, starosti psa, težine kliničke slike i buduće namene psa; terapija može biti hirurška, pri čemu se uklanja fragment hrskavice ili kosti.

Nažalost, ovakva terapija je uspešna u relativno malom (50 odsto) broju slučajeva i obično ne zaustavlja razvoj osteoartritisa. Osim toga, koriste se fizikalna terapija i medikamenti (analgetici, promoteri rasta hrskavice i nutritivni suplementi).

Bolest je naslednog karaktera i ne bi trebalo pariti pse kod kojih je ovo oboljenje utvrđeno, bez obzira na intenzitet kliničkih promena; u velikom broju zemalja pregled na displaziju laktova (ED test) je obavezan za dobijanje uzgojne dozvole. Na ovo bi trebalo obratiti pažnju, naročito s obzirom na porast popularnosti i uzgoja sklonih pasmina u našoj zemlji.