kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Upomoć, boli me stomak! - Dilatacija želudca psa

Kod ljudi i životinja postoje brojni problemi sa organima za varenje. Neki su slični po nastanku i lečenju, a neki različiti. Neki su blagi i lako se leče, dok su drugi izuzetno opasni po život i traže hirurško lečenje.

torzija zeluca

Jedno od urgentnih hirurških stanja koje se javlja kod pasa jeste dilatacija i torzija želuca, kada za kratko vreme može nastati potpuni kolaps organizma i smrt. Ovaj užasni problem najčešće se javlja kod krupnih rasa pasa koje imaju veoma dubok grudni koš: dobermani, nemački ovčari, doge, bokseri, irski seteri. Uzrok nije tačno razjašnjen, ali postoje određeni faktori rizika: davanje hrane neposredno pre šetnje i trčanja, prejedanje životinje, preveliko uzimanje vode, ali i prisustvo drugih bolesti digestivnog trakta. Kao što vidite, na ove faktore možete i sami uticati i možete ih kontrolisati. Takođe se smatra da je ovo oboljenje delimično uslovljeno i genetskim faktorima.

Šta se dešava kod ovog oboljenja?

Želudac se usled veće količine hrane i poremećenog varenja naglo širi zbog stvaranja velike količine gasova i digestivne tečnosti. Zbog promena oblika i zapremine, kao i istezanja mišića zida želuca, javlja se sklonost ka okretanju želuca oko ose. Istovremeno se uvrću i krvni sudovi želuca i prekida protok krvi u njima. Sam želudac se višestruko uvećava, čak može dostići veličinu fudbalske lopte, vršeći pritisak na velike krvne sudove trupa. Rad srca zato postaje ugrožen, izrazito slabi njegova sposobnost da pumpa krv i jako brzo dolazi do šoka i u krajnjem slučaju do uginuća.

Torzija i dilatacija želuca najčešće se javljaju u večernjim časovima posle obilnog obroka. Iznenada pas postaje uznemiren, često pokušava da povrati hranu, ukoliko uzme vodu odmah nastaje povraćanje i nastaje uvećanje stomaka. Kada primetite ove znake, odmah se obratite veterinaru, jer se od tog trenutka vreme meri minutima. Jedino rešenje za ovo jeste operacija.

Operacija podrazumeva resekciju želuca i njegovo pražnjenje, a zatim se fiksaciju, kako bi se sprečilo njegovo ponovno okretanje. Naizgled jednostavna, ova operacija veoma je ozbiljna i može da potraje i više časova. Zato, što ranije primetite simptome i ranije pozovete veterinara, operacija će imati više uspeha i vaš pas će manje patiti.