kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Stomatologija

hirurgija stomatologija macka

 

Peridontalne bolesti su veoma čest problem kod pasa i mačaka, čak 85 % starijih od tri godine imaju neki stepen kamenca i gingivitis. Kada je kamenac prisutan duže vreme , njegove naslage se još više nagomilavaju, a gingiva postaje sve više inflamirana. Hronična bakterijska infekcija napreduje ka alveoli zuba, kada postoji opasnost da takav nestabilni zub ispadne. Ispadanje zuba, stvaranje apscesa i eventualne infekcije kosnog tkiva su komplikacije koje najčešće počinju stvaranjem naslaga kamenca.

 

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, kada se prepoznaju žuto-smeđe naslage oko zuba, crvena gingiva i zadah iz usta koji je veoma izražen. To je najčešći razlog zbog koga se vlasnici obrate veterinaru. Ljubimci mogu izbegavati tvrdu hranu zbog neprijatnosti i bola koje ove promene izazivaju.

 

hirurgija stomatologija pas naslage na zubima

 

Najbolji način za tretman je profesionalno čišćenje kamenca u veterinarskoj ambulanti, koje zahteva opštu anesteziju. Dok su mačka ili pas u anesteziji zubi se čiste ultrazvučnim aparatom koji ne može da ošteti gleđ zuba, a njegova visoka frekvenca omogućava detaljno skidanje naslaga kamenca. Ukoliko je potrebno kod hroničnog gingivitisa moguće je uraditi i rendgenski snimak, u toku anestezije, kako bi pomogao veterinaru da odluči koji je zub neophodan da se izvadi.

 

hirurgija stomatologija pas kamenac

Ultrazvučno skidanje kamenca u anesteziji

Ortodonski problem se javlja kada psu ne ispadnu mlečni zubi nakon završetka promene zuba. Stalni zubi bi trebali da istisnu mlečne zube iz gingive, a ako sami ne ispadnu veterinar bi trebao da ih izvadi kako ne bi došlo do dislokacije stalnog zuba. Takođe, nepravilan položaj zuba može biti posledica tumora, trauma ili genetskih faktora. Tumori i traume zahtevaju hiruršku intervenciju kako bi se ispravila nastala deformacija.

 

Najčešći endodontski problem je fraktura zuba. Kod mačaka najčešće posledica pada, a kod pasa usled žvakanja tvrdih premeta (kamen, grana, krupne kosti...). Javlja se jak bol naročito ukoliko se izloži nerv zuba. Bol se manifestuje balavljenjem, odbijanjem hrane i češanjem njuške šapama.