kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

LUKSACIJA PATELE

Čašica je mala kost koja je postavljena iznad tetive pripoja kvadricepsa na vrhu podkolene kosti.

Čašica klizi gore-dole i učestvuje u formiranju  kolenog zgloba. Po stručnoj literaturi uzrok ovog oboljenja je pre svega u genetskoj predispoziciji, tj selekciji rasa pasa sa poželjnim krivim stavovima nogu. Životinje se rađaju sa normalnim kolenima, ali vremenom počinju da razvijaju abnormalnosti kostiju i mišića zadnjih ekstremiteta  u ranom uzrastu. Uzrok iščašenja patele mogu biti i  povrede.

Kako se čašica svakodnevno pomera  izvan postojećeg žljeba neizbežno dovodi  do oštećenje hrskavice zgloba. Stanje uzrokuje bol, hromost i osteoartritis. Takođe, kao posledica ovog procesa,  usled abnormalnih sila između ostalih mišića, koji učestvuju u građi kolenog zgloba,   može doći do unutrašnje rotacije podkolene kosti u odnosu na butnu kost što može da ošteti  prednji ukršteni  ligament kolena (CrCL).

hirurgija ortopedija luksacija patele

Povremeno ili trajno šepanje sa savijenom nogom je jedan od glavnih kliničkih simptoma koji mogu ukazivati na ovaj ortopedski problem. Hromost najčešće izgleda tako što životinje hramlje na nekoliko koraka, a zatim hod brzo vrati brzo u normalu.

Dijagnoza ovog oboljenja se postavlja specijalističkim ortopedskim pregledom, a procena ozbiljnosti luksacije i stepena oštećenja zglobnih struktura kombinacijom fizičkog pregleda i radiografije.

Uzimajući u obzir  intenzitet šepanja i pregleda razlikujemo 4 stadijuma oboljenja, kao  i medijalnu i lateralnu luksaciju patele. Medijana luksacija se većinom javlja kod patuljastih i manjih rasa pasa, a kod velikih rasa pasa češći je lateralni oblik luksacije.

U zavisnosti od stepena oboljenja problem se može tretirati u retkim slučajevima konzervativno kod prvog i najblažeg stadijuma  sa jačanjem muskulature butne regije.. U najvećem broju slučajeva hirurški zahvat je neophodan i to posebno kod mladih životinja kako bi se sprečio dalji razvoj deformiteta u kolenom zglobu.

Hirurški tretmani luksacije

Postoje mnoge hirurške tehnike kojima se ovaj problem sanira, od tehnike rekonstrukcija mekih tkiva do TTT tehnike (Transpozicija Tibijalnog tuberozitasa) do sulkoplastike. Primarni cilj svake je da upostavi stabilnost kolenog zgloba i mekotkivnih struktura.