kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Najčešći tumori pasa i mačaka

Tumori mlečne žlezde su nešto češći kod kuja, nego kod mačaka, što predstavlja predispoziciju vrste. Vlasnici uglavnom prilikom maženja svoje ljubimice zapaze zrnasta zadebljanja na jednom ili više mamarnih kompleksa. Ona mogu biti različite veličine i nekad se dogodi da vlasnici misle da se radi o nekoj nebitnoj promeni. Tako se dešava da se ljubimica odvede veterinaru tek kada promena relativno dugo traje i kada postane jasno da je to nešto ozbiljno.

hirurgija onkologija mamarni tumor pas

Problem sa mamarnim tumorima odnosno tumorima mlečne žlezde je što su skloni malignitetu i metastaziraju na pluća. Zbog toga se preporučuje vlasnicima da se posle odstranjivanja tumora uradi patohistološka analiza, kako bi se dijagnoza potvrdila i terapija nastavila citostaticima. Citostatici su grupa lekova koji imaju za cilj da smanje broj kancerogenih ćelija i onemoguće dalji rast tumora. Terapija citostaticima se primenjuje najmanje nekoliko nedelja, a koriste se u kombinacijama po već postojećim protokolima u zavisnosti od vrste tumora.

hirurgija onkologija mamarni tumor macka

Fibromi i lipomi predstavljaju benigne tumore, koji su jasno ograničeni od okoline vezivnom kapsulom. Fibrom je tumor potkožnog, vezivnog tkiva. Lipom je tumor nastao iz ćelija masnog tkiva i može se nalaziti bilo gde gde postoji masno tkivo. Brojni su slučajevi da se nalaze u trbušnoj duplji, kao i to da se formiraju na kraju drške. Ovi lipomi se zovu pendulirajući, viseći lipomi, i prilikom kretanja ili skakanja, može doći do njihovog obmotavanja oko creva. Tada se prvo zapažaju problemi sa organima za varenje da bi se rendgenskom dijagnostikom utvrdilo pravo stanje stvari.

Odgovor na pitanje kod kojih rasa pasa i mačaka se javljaju tumori je veoma složeno, budući da je tumor prolifercija sospstvenih ćelija, mogu biti pogođeni svi pacijenti.