kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Tumori kućnih ljubimaca

U veterinarskoj medicini ne postoji posebna grana koja se odnosi samo na ovu problematiku, ali bi zbog pojave velikog broja tumora to verovatno imalo smisla. Njihova pojava je sve češća i brojnija i danas nije vezana samo za starost organizma. Može se primetiti da je nakon bombardovanja učestalost tumora kod pasa i mačaka sve veća.

Većina ljudi orijentaciono zna šta se pod tumorom podrazumeva. Ali zbog vlasnika i njihovog interesovanja za ovu pojavu kod kućnih ljubimaca - nešto opsežnije objašnjenje. Tumor predstavlja agregaciju kanceroznih ćelija nastalih iz jedne jedine matične ćelije. Matična ćelija je bila normalna ćelija tkiva, međutim zbog dejstva jednog ili više spoljašnjih faktora, doživela je fundamentalne promene na genetskom materijalu (DNK).

tumor_mikroskop

Ovakve promene DNK imaju za posledicu nastanak brojnih grešaka, kao što su promena u načinu deljenja ćelije, u razvoju i deobi novonastalih ćelija. Nažalost, ne može se utvrditi tačan trenutak kada je došlo do promene u ćeliji, niti koji je konkretan faktor do nje doveo. Promenjeno tkivo se uglavnom uočava tek kada svojim prisustvom počne da ugrožava okolna tkiva ili se napipa pri maženju ako je blizu površine kože.

Mesto na kome je tumor nastao označeno je kao primarno, a ukoliko se radi o malignim tumorima vremenom dolazi do njihovog širenja na druge - sekundarne lokacije. Da napomenemo da se maligni tumori kod nas nazivaju i zloćudnim, upravo zbog ovog širenja u druga tkiva, ali i zbog toga što imaju razarajući efekat po organizam. Benigni tumori, nasuprot njima, poznati su kao dobroćudni, nemaju osobinu širenja van primarnog tkiva i često su ograničeni kapsulom. Zbog toga se može reći da je njihovo odstranjivanje hirurškim putem relativno jednostavno. Međutim, oko malignih tumora se ne stvara kapsula, tako da se slobodno šire. Zbog toga se tokom operacije odstranjuje veći deo tkiva nego što je vidljivi deo tumora, kako bi se obezbedilo da se uklone promenjene ćelije koje su prodrle u unutrašnjost tkiva.

Kako će konkretno tumor delovati na pacijenta, bilo da se radi o psu, mački ili pak čoveku, zavisi od vrste promenjenih ćelija i tipa tumora, od njegove lokalizacije, a zatim i od veličine. Ukoliko se on nalazi u vitalnom organu, dovešće do većih problema iako je možda relativno mali. S druge strane, i veći tumor vezivnog ili mišićnog tkiva ne dovodi obavezno do poremećaja životnih funkcija, naročito ako se nalaze na ekstremitetima. U veterinarskoj praksi se povremeno nađu zapušteni slučajevi pasa, kod kojih su vlasnici dozvolili da takav tumor dostigne neverovatnu veličinu - od veličine jabuke do veličine fudbalske lopte.

Zbog toga bi trebalo da svaku promenu ovog tipa proverite i konsultujete veterinara. Kao što je poznato, terapija je hirurška, a zavisno od vrste tumora može biti praćena terapijom citostaticima.