kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Ultrazvuk

ultrazvuk ambulanta tommy

Ultrazvučna dijagnostika je medicinska tehnika koja se koristi za vizualizaciju unutrašnjih organa, mišića i tkiva, merenje njihove veličine, kao i praćenje njihove strukture i patoloških procesa u realnom vremenu. Upotreba ultrazvuka u veterini je sve raširenija u Srbiji. Ovom neinvazivnom metodom možemo utvrditi stanje unutrašnjih organa naših ljubimaca i tako doći do bitnih podataka o njihovom zdravlju. Naravno, treba imati u vidu da ultrazvučni pregled ne može biti dijagnostičko sredstvo sam po sebi, već su često potrebne i druge vrste pregleda.

NAJČEŠĆA PRIMENA UTRAZVUKA U VETERINARSKOJ MEDICINI

  • Pregled unutrašnjih organa: Ultrazvuk predstavlja odličan metod koji je veoma koristan za vizuelizaciju jetre, bubrega, slezine, pankreasa, prostate, mokraćne bešike i drugih unutrašnjih organa. Takođe, možemo imati uvid u građu i rad srca, kao i i velikih krvnih sudova.
  • Tumori: Tumorozne tvorevine, abscese i druge abnormalnosti na tkivima često je vrlo lako uočiti ultrazvučnim pregledom. Tačnu prirodu ovakvih problema vrlo često nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza , ali u ovakvim slučajevima ultrazvuk može biti vodič veterinaru i pomoći mu da locira problem.
  • Trudnoća: Ultrazvuk se takođe koristi i za dijagnostikovanje graviditeta. Premda je u nekim slučajevima moguće utvrditi graviditet već 12-tog dana, idealno je doći na pregled 25-30 dana nakon parenja. Važno je napomenuti da ultrazvučnim pregledom često nije moguće utvrditi tačan broj plodova.