kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Laboratorijske analize

Da bi se započelo sa adekvatnom i efektivnom terapijom Vašeg ljubimca prvo se mora ustanoviti tačna dijagnoza bolesti. Za to nam služe brojne laboratorijske analize koje svakodnevno vršimo u našoj ambulanti. Osim za uspostavljanje dijagnoze, one nam služe i za procenu težine i praćenje toka bolesti. Važno je naglasiti da postoje velike razlike između humane i veterinarske laboratorijske dijagnostike, pa je najbolje da sve analize vezane za Vašeg ljubimca prepustite svom veterinaru i specijalizovanoj veterinarskoj laboratoriji.

VAĐENJE I ANALIZA KRVI

laboratorija test krv

Procena hematoloških i biohemijskih parametara krvi Vašeg psa ili mačke je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda. Veliki broj bolesti će ostaviti trag u krvnoj slici i biohemijskim parametrima koje će iskusan veterinar znati da protumači i dođe do pravilne dijagnoze bolesti. Analizom krvi se takođe može proveriti funkcionalno stanje organa kao što su jetra, bubrezi i pankreas. Tako se, ukoliko redovno kontrolišete krv svog ljubimca, mogu na vreme uočiti prve promene u vrednostima koje ukazuju na sam početak bolesti, a veterinar će u tom slučaju na vreme sprečiti dalji razvoj oboljenja. Kada god vodite svog bolesnog ljubimca kod veterinara – budite predusretljivi i pitajte da li bi analize krvi pomogle u dijagnostici. Sigurno biste želeli da ih uradite da ste Vi u pitanju, zar ne?

Ovde možete pronaći normalne hematološke i biohemijske vrednosti za pse i mačke.

Normalne vrednosti biohemijskih parametara krvi za pse i mačke
PSIMAČKE
GLUKOZA 3.025 – 6.6 mmol/L GLUKOZA 3.02 – 6.87 mmol/L
ALT 8.2 – 57.3 IU/L ALT 8.3 – 52.5 IU/L
BILIRUBIN 1.71 – 10.26 µmol/L BILIRUBIN 1.71 – 8.55 µmol/L
UKUPNI PROTEINI 5.4 – 7.5 g/dL UKUPNI PROTEINI 5.7 – 9.4 g/dL
UREA 3.14 – 9.25 mmol/L UREA 5.5 – 11.12 mmol/L
FOSFOR 0.93 – 2.0 mmol/L FOSFOR 1.29 – 2.36 mmol/L
KALCIJUM 2.3 – 3.0 mmol/L KALCIJUM 2.3 – 3.0 mmol/L
KREATININ 35.4 – 106.1 µmol/L KREATININ 0 – 167.96 µmol/L
AST 8.9 – 48.5 IU/L AST 9.2 – 30 IU/L
ALP 10.6 – 100.7 IU/L ALP 12.0 – 65.1 IU/L
ALFA AMILAZA 269 – 1462 IU/L ALFA AMILAZA 371 – 1192 IU/L
HOLESTEROL 120 – 253 mg/dL HOLESTEROL 70 – 161 mg/dL


Normalne vrednosti hematoloških parametara krvi za pse i mačke
PSIMAČKE
WBC - leukociti 6 – 12 x 10 9 ćelija/L WBC - leukociti 6 – 15.5 x 10 9 ćelija/L
GRA-granulociti 2 -  8  x 10 9 ćelija/L GRA-granulociti 2 - 8  x 10 9 ćelija/L
LY - limfociti 1 – 4.8 x 10 9 ćelija/L LY - limfociti 1 – 5  x 10 9 ćelija/L
MO - monociti 0.1 – 1 x 10 9 ćelija/L MO - monociti 0.1 – 1 x 10 9 ćelija/L
Eritrociti 5.5 – 8.0 x 10 12 ćelija/L Eritrociti 6.5 – 10 x 10 12 ćelija/L
Hemoglobin 12 – 18 g/dL Hemoglobin 8 – 15 g/dL
Hematokrit 37 – 55 % Hematokrit 24 – 45 %
MCV 60 – 74 fL MCV 39 – 52 fL
MCH 19.5 – 24.5 pg MCH 12.5 – 17.5 pg
MCHC 31 – 36 g/dL MCHC 30 – 37 g/dL

PLT - trombociti

200 – 580 x 109 ćelija/L PLT - trombociti 200 – 580 x 109 ćelija/L

UZIMANJE I ANALIZA URINA

laboratorija test urin

Psi i mačke nažalost jako često oboljevaju od bolesti urinarnog sistema. Ukoliko primetite probleme prilikom mokrenja kao što su: otežano ili bolno mokrenje, učestalo ili proređeno mokrenje obratićete se veterinaru. Takođe ako primetite promene u boji urina, kao i prisustvo krvi u urinu, obavezno odvedite svog ljubimca kod veterinara.  Analizom urina u laboratoriji dobićemo rezultate urinokulture, ustanoviti promene u biohemijskim parametrima i utvrditi da li je možda došlo do stvaranja peska ili kamenja. Ukoliko je u pitanju ovo poslednje, utvrdiće se i kog su porekla, što nam daje neophodne podatke pri izboru terapije.

BIOPSIJA I PATOHISTOLOŠKA ANALIZA

laboratorija biopsija patohistologija

Oblast koja je jako važna za postavljanje dijagnoze bolesti Vašeg ljubimca je patohistološka analiza tkiva. Ova metoda podrazumeva hirurško uzimanje uzoraka tkiva. Biopsija se najčešće koristi u dijagnostici tumora, ali je takođe od velikog značaja i za tačnu vizualizaciju svega što se dešava na ćelijskom nivou. Ovim načinom se mogu utvrditi vrsta i tip tumora, ali i drugi poremećaji kao što su degenerativne bolesti, alergijske reakcije i infekcije. Biopsija tkiva i patohistološka analiza su neophodne metode u modernoj veterinarskoj medicini.

DERMATOLOŠKE ANALIZE

laboratorija dermatoloske analize

Ukoliko Vaš pas, mačka ili mali glodar ima problema sa kožom naša ambulanta je spremna da Vam pruži niz efikasnih laboratorijskih testova u cilju što bržeg otkrivanja uzroka i izlečenja Vašeg ljubimca. Svrab i/ili gubljenje dlake na određenim delovima tela nije samo estetski problem već može znatno uticati na opšte zdravlje životinje. Takođe, česte su i infekcije ušnog kanala koje su bolne i iritirajuće. Uzroci ovih oboljenja kože i ušiju kao dermatološkog problema mogu biti razni. Najčešće su u pitanju ektoparaziti, bakterijske i gljivične infekcije, alergije, kao i nedostataka minerala i vitamina. Neke sistemske bolesti mogu imati i kožne manifestacije, pa njihov tretman zavisi od primarne bolesti koju veterinar dijagnostičar treba da prepozna.

Da bismo tačno dijagnostikovali problem, rade se sledeće analize:

  • mikroskopsko ispitivanje skarifikata kože i korena dlake, kao i preparata sa acetat trakom
  • citološki pregled briseva kože uz specijalna bojenja
  • otoskopski pregled
  • alergološke testove

PARAZITOLOGIJA

laboratorija test parazitologija

Osim dermatoloških testova na ektoparazite u stanju smo da dijagnostikujemo i brojne endoparazite koji napadaju Vaše četvoronožne prijatelje. Metodom fekalne flotacije možemo pouzdano utvrditi crevnu invaziju raznim vrstama valjkastih i pljosnatih crva (glista) i pantljičara, od kojih su najpoznatiji ehinokokus, toksokara, toksaskaris, ankilostoma itd. kao i prisustvo izazivača crevne kokcidije – parazite iz roda izospora. U proleće i leto vrlo je aktuelna tzv. krpeljska groznica, koju psi dobijaju posredstvom krpelja zaraženih opasnom protozoom (babezija) koja napada i uništava crvena krvna zrnca. Ukoliko je Vaš pas oboleo od babezioze, u našoj ambulanti se može dokazati u krvnom razmazu iz periferne krvi, i što ranije započeti pravu terapiju i sprečiti fatalan ishod ove vrlo progresivne bolesti.

MIKROBIOLOGIJA

mikrobiologija ambulanta tommy

Izolacija mikroorganizama i izrada antibiograma često su presudni u izboru pravog antibiotika. Ove analize počinju uzimanjem brisa zahvaćenog tkiva ili organa, npr. oka, uha, grla, nosa, kože, prepucijuma, rane, kao i uzimanjem vaginalnog brisa. Zatim se uzročnik zasejava na različite podloge, boji, ispituje pod mikroskopom i ispituje na osetljivost prema različitim antibioticima.

SEROLOŠKI TESTOVI

laboratorija test serologija

U našoj ambulanti možete proveriti da li Vaša mačka ima mačiju sidu ili mačiju leukemiju pomoću SNAP Combo Plus testa. Ovo je brzi test (10 min) koji u krvi otkriva prisustvo FIV antitela ili FeLV antigena.

U mogućnosti smo da serološkim testovima utvrdimo prisustvo sledećih obolljenja kod pasa: Erlihioza (Ehrlichia canis), Dirofilarioza -Srčani crv (Dirofilaria immitis) i Đardijaza (Giardia spp.)

ODREĐIVANJE TITRA ANTITELA NA VIRUS BESNILA ZA PUTOVANJE U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE

laboratorija test titar antitela

Ukoliko ste rešili da putujete sa svojim psom ili mačkom biće Vam potreban ovaj nalaz, koji dobijamo u saradnji sa Referentnom nacionalnom laboratorijom. Da biste uradili ovu analizu, neophodno je da se krv izvadi najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila. Kada dobijete pozitivan rezultat, u obavezi ste da sačekate 3 meseca i onda Vaš pas ili mačka može da putuje van zemlje.Stoga, ako planirate da putujete informišite se na vreme i konsultujte sa veterinarom.